På Århus Statsgymnasium er medarbejderudvikling en central del af skolens værdigrundlag. Relationerne mellem ledelsen og medarbejderne bygger på tillid, åbenhed og gensidig respekt, hvilket er afgørende for at skabe et trygt arbejdsmiljø og grundlag for udvikling. ÅSG stræber efter at skabe rammer, hvor medarbejderne føler sig set og hørt, og hvor der er plads til både faglig og personlig udvikling.
Den årlige MUS-samtale er en nøglesituation, hvor medarbejdere i tæt dialog med deres ledere kan drøfte bl.a. karriereambitioner, kompetenceudvikling og individuelle mål. Samtalen giver mulighed for at sikre, at medarbejderens udvikling stemmer overens med skolens strategiske mål, hvilket skaber en følelse af retning og formål for den enkelte.
Løbende status- og opfølgningssamtaler er ligeledes med til at skabe en stærk relation mellem ledelsen og medarbejderne. Her bliver opgaver og tidsforbrug drøftet åbent, og planlægningen imødegår, at den enkelte medarbejder har de bedste forudsætninger for at præstere godt. Transparens i kommunikationen er med til at sikre, at medarbejderne føler sig trygge i deres rolle og forstår de forventninger, der stilles til dem.
Faggrupperne på ÅSG spiller også en central rolle i medarbejdernes trivsel og udvikling. Gennem faglig sparring, vidensdeling og fælles evaluering styrkes både det faglige niveau og det kollegiale sammenhold. Medarbejderne oplever, at der er plads til at vokse, udfordre sig selv og bidrage til skolens udvikling. Tryghed og udviklingsmuligheder er derfor kernen i det at være medarbejder på ÅSG.
Læs mere om de forskellige typer samtaler mellem medarbejdere og ledelse nedenfor.
Muligheder for kompetenceudvikling på ÅSG
På Århus Statsgymnasium (ÅSG) prioriteres kompetenceudvikling for at sikre høj kvalitet i undervisningen. Dette sker i tæt samarbejde mellem medarbejdere og ledelse gennem MUS-samtaler og faggruppemøder, hvor individuelle og fælles udviklingsbehov identificeres. Kompetenceudviklingen kan omfatte alt fra eksterne kurser til sidemandsoplæring og formelle efteruddannelser som master- eller sidefag. Medarbejdere har som udgangspunkt ret til to dages kompetenceudvikling årligt, og der kan søges støtte gennem Den Statslige Kompetencefond.
Læs mere i ”Politik for kompetenceudvikling” her.
Statussamtale
Ramme: Bestemt i overenskomsten og afholdes cirka kvartalsvis.
Deltagere: Medarbejder og nærmeste leder.
Formål: Denne samtale fokuserer på løbende dialog om arbejdsopgaver, godkendelse af timeforbrug og kvalificering af planlægning. Der lægges vægt på åbenhed og transparens mellem leder og medarbejder. Det er også en mulighed for at følge op på brugen af arbejdstiden og sikre, at der arbejdes i overensstemmelse med de strategiske mål.
Værdi: Med tilsyn og tæt dialog sikres en effektiv prioritering af ressourcer og opgaver i relation til skolens mål.
MUS (Medarbejderudviklingssamtale)
Ramme: Bestemt i overenskomsten. Medarbejdere har ret til en årlig MUS, som afholdes én gang om året.
Deltagere: Medarbejderen og nærmeste leder.
Formål: MUS-samtalen handler om medarbejderens og arbejdspladsens fælles udvikling. Den skal tage udgangspunkt i arbejdspladsens mål og opgaver og være en del af den strategiske og systematiske kompetenceudvikling. Fokus er på at udvikle medarbejderens kompetencer i takt med arbejdspladsens behov.
Værdi: Denne samtale giver medarbejderen og lederen mulighed for at skabe et fælles billede af fremtiden og sikre, at både arbejdspladsens og medarbejderens udvikling er i harmoni.
Faggruppesamtale
Ramme: Aftales lokalt på arbejdspladsen.
Deltagere: Rektor eller vicerektor og en faggruppe.
Formål: Her fokuseres der på evaluering og planlægning af faggruppens arbejde. Samtalen omhandler, hvad der har været faggruppens fokus i det forgangne år, samt hvilke områder der skal have opmærksomhed fremadrettet. Det er også et forum for faglig sparring, vidensdeling og udvikling af undervisningen.
Værdi: Gennem dialog og fælles refleksion styrker faggruppen kvaliteten af undervisningen, samarbejdet og den faglige udvikling.