Når du skriver større opgaver i samfundsfag, er der tre ting, som du altid skal have med i din opgave:
Teori/begreber
En samfundsfaglig teori eller et samfundfagligt begreb finder du oftest i samfundsfaglige undervisningsbøger, som IP&Ø, Politikbogen, Sociologi ABC el.lign. Du inddrager altid teorier eller begreber på undersøgelses- og diskussionsniveau, men det afhænger af din opgaveformulering, om der er begreber/teori i redegørelsen. Du bruger teori og begreber til undersøge din empiri, til at forklare din empiri eller til argumentation for/imod i diskussionen.
Empiri
Empiri er kort sagt eksempler fra virkeligheden. Empiri består af kvantitativ eller kvalitativ empiri. Kvantitativ empiri består af talmateriale - eks. meningsmålinger: hvor mange synes noget bestemt? eller andre målinger, eks. et lands BNP. Kvalitativ empiri består af tekstmateriale, det kan eksempelvis være interviews (både egne og andres), artikler eller taler.
Fiktivt materiale, som eksempelvis skønlitteratur, kan ikke indgå som empirisk materiale i samfundsfag, men kan give et afsæt til at undersøge noget i virkeligheden - vha. samfundsfaglig empiri og samfundsfaglig teori/empiri.
Aktualitet
I samfundsfag er der krav om aktualitet. Det betyder, at du ikke kan nøjes med at bruge samfundsfaglige begreber/teori på historisk materiale, men at der skal være noget, som undersøger eller diskuterer forhold i dag.